Zamyslite sa: Spravodlivý je Pán na všetkých svojich cestách a svätý vo všetkých svojich skutkoch. Blízky je Pán všetkým, čo ho vzývajú, všetkým, čo ho vzývajú úprimne. [Žalm 145, 17-18]

Adventné čakanie

[pridané: 06.12.2017]
Adventné čakanie nemá byť pasívne, vyžaduje aktívnu prípravu. Veď aj manželia pred svadbou absolvujú prípravu, katechumen sa pripravuje na krst, birmovanec na birmovku, žiak sa pripravuje na písomku, študent na skúšku, hudobník na koncert, kňaz na kázeň. Ak chcem chovať králiky, musím si o nich naštudovať potrebné informácie, ak chce rodič vychovávať dieťa, tiež si naštuduje príslušnú literatúru, spolieha sa na skúsenosti iných rodičov. Ak chce fotograf odfotografovať východ slnka, musí sa dôsledne pripraviť, skoro ráno vstať, ponastavovať fotografickú techniku, nájsť správne miesto. Ak sa ktokoľvek z nás nepripraví, nedopadne to dobre. Manželia zostanú zaskočení, majú nesprávne očakávania, žiak dostane päťku, katechumen a birmovanec nepochopia, o čo v prijatí sviatosti ide. Ak si vopred nepripravím srdce na sv. omšu, málo prijmem. Ak si cez advent nepripravím srdce na Vianoce, obídu okolo mňa bez toho, aby vo mne zanechali stopu.
Dokonca aj Pán Boh aktívne čakal na človeka. Priam ho vidím, ako z ničoho začínal budovať všetko (samozrejme v priebehu miliónov rokov), s veľkou láskou a precíznosťou inžiniera postupne nastavoval všetky podmienky vo vesmíre, formoval hviezdy, planéty, mesiace, nastavoval vzdialenosti, sily, čas. Všetko aktívne pripravoval na náš príchod a veľmi sa na nás tešil. Človek prišiel do ideálnych podmienok. Potom síce vstúpil do sveta hriech a s ním neporiadok a smrť, ale Ježiš prišiel všetko obnoviť, Duch Svätý mocne pôsobí v Cirkvi a Boh aktívne čaká na obnovenie sveta, na druhý príchod Pána Ježiša. Aj my by sme mali - spolu s ním.
Aktívne čakať znamená pripravovať sa - vedome a dobre. Napadli mi dva kľúče prípravy na niečo, čo môžem prijať od Pána Boha (napr. aj v Advente):
1. Predsavzatie - Urobím niečo navyše alebo inak, obetujem Pánu Bohu svoj čas. Môže to byť každodenná sv. omša, duchovné čítanie, čítanie sv. Písma, dobrý skutok, pôst a pod. Potrebná je vernosť. Keď mi aj predsavzatie jeden deň nevyjde, netreba zúfať a hneď na druhý deň začať znovu.
2. Úmysel - Okrem toho, že Pánu Bohu niečo dávam, tiež môžem od neho niečo prijať. On mi chce dať dobré veci a ja si zas mnohé dobré, konkrétne veci môžem pýtať. Tu uvádzam jeden príklad toho, ako Pán pozorne počúva naše úmysly:
V čase prípravy na príchod mesiánskych Židov do nášho mesta a odprosujúcich modlitieb za hriechy našich predkov som cítila, že v tom celom nie je zapojené moje srdce a veci robím len z povinnosti. Kráčajúc na sv. omšu som prosila Pána, aby mi pomohol to celé pochopiť, aby zlomil moje srdce. Zareagoval okamžite, ukázal mi azda len zlomok Jeho nesmiernej bolesti nad milovanými deťmi a ja som prvú časť sv. omše vrátane kázne o Židoch tíško preplakala v lavici...
Koľko krát robíme veci len automaticky, na sv. omšu alebo sv. spoveď ideme bez očakávania? A predsa náš Boh je všemocným Bohom zázrakov. Neustále v akcii.
Advent má byť časom aktívneho čakania. Otázka pre každého z nás znie:

Čakám aktívne?

Vyhľadávanie

Novinky

Oznamy pre 4. veľkonočný týždeň

21.04.2024: Sväté omše v nasledujúcom týždni budú už podľa letného rozpisu. Pondelok 18.00, utorok 8.00, streda 18.00, štvrtok 8.00, piatok 17.00, sobota 18.00, nedeľa 8.00 a 10.00.

Oznamy pre 3. veľkonočný týždeň

14.04.2024: Sväté omše v nasledujúcom týždni budú podľa rozpisu pre letné obdobie. Pondelok 18.00, utorok 8.00, streda 18:00, štvrtok 8.00, piatok 17:00, sobota 18:00, nedeľa 8:00 a 10:00.

Nové číslo časopisu KAPITULA 1/2024

14.03.2024: Opäť k vám prichádzame s ďalším číslom časopisu Kapitula, ktorým vás chceme potešiť a jeho prostredníctvom aj upevniť našu spolupatričnosť. Redakcia časopisu Kapitula

Dobré manželstvo na celý život - 10 krokov ako ho dosiahnuť

10.02.2024: V rámci Národného týždňa manželstva sa v našom kostole v piatok 16.2.2024 o 17:45 uskutoční prednáška Richarda Vašečku "Dobré manželstvo na celý život - 10 krokov ako ho dosiahnuť.

Plán čítania Svätého Písma - Biblia za rok

03.02.2024: Na nedeľu Božieho slova nám bolo ponúknuté prečítať Sväté Písmo za rok. Odporúčaný postup čítania je v tabuľke, ktorá bola zaslaná do všetkých farností a je zverejnená aj na stránke Spišskej kapituly

logo250.jpg
© 2008 - 2012, created by creative solution