Zamyslite sa: Spravodlivý je Pán na všetkých svojich cestách a svätý vo všetkých svojich skutkoch. Blízky je Pán všetkým, čo ho vzývajú, všetkým, čo ho vzývajú úprimne. [Žalm 145, 17-18]

Regionálne stretnutie mužov 23.2.2014 Spišská Belá

[pridané: 23.02.2014]

Pravidelné stretnutie mužov z regionálnych spoločenstiev prebehlo tentokrát v pastoračných priestoroch farnosti Spišská Belá, kde bola pre nás pripravená hostina (obed, občerstvenie, káva, zákusky). Po uspokojení týchto potrieb pán farár Matava predniesol svoje vyučovanie, ktoré sme vnímali ako slovo, ktorým nás chce osloviť a posilniť náš Pán.

Mt 1,19-24

19 Jozef, jej manžel, bol človek spravodlivý a nechcel ju vystaviť potupe, preto ju zamýšľal potajomky prepustiť. 20 Ako o tom uvažoval, zjavil sa mu vo sne Pánov anjel a povedal: "Jozef, syn Dávidov, neboj sa prijať Máriu, svoju manželku, lebo to, čo sa v nej počalo, je z Ducha Svätého. 21 Porodí syna a dáš mu meno Ježiš, lebo on vyslobodí svoj ľud z hriechov." 22 To všetko sa stalo, aby sa splnilo, čo Pán povedal ústami proroka: 23 "Hľa, panna počne a porodí syna a dajú mu meno Emanuel," čo v preklade znamená: Boh s nami. 24 Keď sa Jozef prebudil, urobil, ako mu prikázal Pánov anjel, a prijal svoju manželku.

Mt 2, 19-22

19 Po Herodesovej smrti sa Pánov anjel zjavil vo sne Jozefovi v Egypte 20 a povedal mu: "Vstaň, vezmi so sebou dieťa i jeho matku a choď do izraelskej krajiny. Tí, čo striehli na život dieťaťa, už pomreli."21 On vstal, vzal dieťa i jeho matku a vrátil sa do izraelskej krajiny. 22 Ale keď sa dopočul, že v Judei kraľuje Archelaus namiesto svojho otca Herodesa, bál sa ta ísť. Varovaný vo sne, odobral sa do Galilejského kraja. 

Spoločným na týchto citátoch je, že Jozef prijíma Božie posolstvo vo sne, zatiaľ čo Panna Mária v bdelom stave. Jozef ako praktický muž chráni Pannu Máriu (už pred ukameňovaním po počatí) a zabezpečuje rodinu (svojou autoritou a materiálnym zabezpečením).

Nielen Jozef ale aj súčasný muž je pracovne zaneprázdnený a vyťažený. Sprievodnými charakteristikami pracovného zaneprázdnenia sú

- bráni zameraniu, sústredeniu, zapĺňa myseľ

- bráni sústredeniu srdca na Boha

- chýba pokoj pre ponáhľanie sa a pocitu, že muž nič nestíha

- vedie k necitlivosti vo vzťahoch - prehliadaniu potrieb iných - neochote pridať si "ďalšie povinnosti"

- vedie k fyzickej aj duševnej vyčerpanosti.

Boh má k mužom v takomto stave sťažený prístup, pretože sme sa stali poddanými zaneprázdnenosti. Keď spíme (ako svätý Jozef), sme relatívne v kľude a sme schopní počúvať Boha.

Slobodní od zaneprázdnenosti sa paradoxne môžeme stať napr. aj v chorobe, kde napriek fyzickým problémom sme konečne v stave, že sme vystúpili z kruhu.

Boh chce tiež prežívať ROMANTIKU vo vzťahu s nami, nechce len našu službu plnú námahy, ale byť v tichosti pre mňa a nás pre neho. Existuje cesta od zaneprázdnenosti k romantike s Bohom, je to ADORÁCIA - všetko a všetci idú v takejto chvíli nabok - nie je to "modlitba z povinnosti".

Záver: príklad zo života Mojžiša - Ľudia videli Božie skutky, Mojžiš poznal Božie cesty.

Potom nasledovalo zdieľanie, ako nás toto slovo oslovilo, nielen pre viditeľné skutky v našich životoch.

Záverečná modlitba s ďakovaním a prosbami smerovala k prosbe za prinávratenie zdravia nášho brata Milana z Ľubice, ktorého si pamätáme ako muža modlitby a úcty k Panne Márii. Takže aj naše stretnutie vyvrcholilo spevom Magnifikat - Velebí moja duša Pána.    

Vyhľadávanie

Novinky

Oznamy pre 4. veľkonočný týždeň

21.04.2024: Sväté omše v nasledujúcom týždni budú už podľa letného rozpisu. Pondelok 18.00, utorok 8.00, streda 18.00, štvrtok 8.00, piatok 17.00, sobota 18.00, nedeľa 8.00 a 10.00.

Oznamy pre 3. veľkonočný týždeň

14.04.2024: Sväté omše v nasledujúcom týždni budú podľa rozpisu pre letné obdobie. Pondelok 18.00, utorok 8.00, streda 18:00, štvrtok 8.00, piatok 17:00, sobota 18:00, nedeľa 8:00 a 10:00.

Nové číslo časopisu KAPITULA 1/2024

14.03.2024: Opäť k vám prichádzame s ďalším číslom časopisu Kapitula, ktorým vás chceme potešiť a jeho prostredníctvom aj upevniť našu spolupatričnosť. Redakcia časopisu Kapitula

Dobré manželstvo na celý život - 10 krokov ako ho dosiahnuť

10.02.2024: V rámci Národného týždňa manželstva sa v našom kostole v piatok 16.2.2024 o 17:45 uskutoční prednáška Richarda Vašečku "Dobré manželstvo na celý život - 10 krokov ako ho dosiahnuť.

Plán čítania Svätého Písma - Biblia za rok

03.02.2024: Na nedeľu Božieho slova nám bolo ponúknuté prečítať Sväté Písmo za rok. Odporúčaný postup čítania je v tabuľke, ktorá bola zaslaná do všetkých farností a je zverejnená aj na stránke Spišskej kapituly

logo250.jpg
© 2008 - 2012, created by creative solution